Merzifonun Nesi MeÅŸhur
yavuz
Sanırım Yusuf Hocam birşeyi Atlamış; Merzifonun EŞŞEĞİ meşhurdur. Bir dönem merzifonda kalan ingilizier marsovan jack, marsovan donkey şeklinde kullanmışlardır.
Baha Tevfik (1881–1916) MeÅŸrutiyet ilanından sonra ” EÅŸek “ adlı bir mizah dergisi çıkartmış, 16 sayı çıkan derginin imtiyaz sahibi olarak ” Sahibi imtiyaz: Merzifonî ” olarak yazılmış yani merzifonlu. Bu da bize o dönemlerde de Merzifonun EÅŸÅŸeÄŸinin meÅŸhur olduÄŸunu gösterir. Saygılar.
Evliya Çelebi’nin merzifon’la ilgili anlattıkları (seyahatname’den):
“Altı gün gör(Kör) köyünde konaklayıp yedinci günü kalkarak merzifon kalesine geldik. Kale daniÅŸmentlilerin yapısıdır. Yıldırım beyazıt devrinde ele geçirilmiÅŸtir. Sivas eyaletinin amasya sancağına baÄŸlı, kerpiçten yapılmış güzel bir kaledir. içinde ev yoktur. Cephane ve askeri malzemeleri koruyan koruyucuları vardır. kent, pir dede sultan’’n vakfıdır. kentin yöneticisi kızlar aÄŸasıdır. Üç yüz akçelik kutsal bir ilçedir. Kadısının yıllık altı kese altın geliri vardır. Türk ilidir. halkı kusursuz, saÄŸlam, yumuÅŸak huylu insanlardır. Ucuzluk ve bolluk içinde, düzenli yapıları olan bir kenttir. TaÅŸan dağı’nın (TavÅŸan dağı) güney eteÄŸinde olup dörtbin kadar kiremit ve toprak damla örtülü evi vardır. Kırkdört mahalle, yetmiÅŸdört camiidir. eski camii ile medrese önü camii en ünlüleridir. Medreselerinden, sultan murat’ın (çelebi sultan mehmet) onarttığı medrese dershanesi çok, bir fil yılı eÄŸitim yapılan bir yerdir. hadis bilimi bile okunmaktadır. Havası güzel bir kent olduÄŸundan halkı saÄŸlıklı, saÄŸlam insanlardır. Antep pekmezi gibi güzel pekmezi, leziz ve sulu üzümü olur. Pir dede tekkesinin çevresinde ve diÄŸer yerlerde altı yüz dükkan vardır. boyacı dükkanları çoktur. İran boyasından daha iyi boya yaparlar. mavi boyası ünlüdür. Kırım ülkesine buradan tüccarlar, her yıl binlerce top pembe bez götürüp tutsaklar ile deÄŸiÅŸtirirler. Kırım halkının ferace (uzun,siyah çarÅŸaf) ve iç çamaşırları hep merzifon bezidir. pembe ipliÄŸi de ünlüdür. Kentlilerin döşekleri alaca, yastıkları çizgili, hoÅŸ yorgan yüzleri, çarÅŸaf ve perdeleri çok ünlüdür.”
Evliya Çelebi Söylerse DoÄŸru Söyler…
Tamam çok fazla uzatmayacağım Merzifonun Kirazı, El dokuma havlu ve çarşafları ve bal gibi üzümleri meşhurdur.
Merzifonun Yeli Havzanın Seli Meşhurdur. Bir atasözü böyle der.
dokuması (kumaş, çarşaf, kilim) üzümü,şarabı, pekmezi, doğru eşeği ve MERZİFON GARAJI (otogar-terminal)
HaÅŸhaÅŸlı Çörek, KeÅŸkek, Saçüstü ekmeÄŸi…
Hocam Merzifonlu Kara Mustafa PaÅŸa’ yı atlamayalım. II. Viyana KuÅŸatması sonucu baÅŸarısız olsa da kendisi çok kıymetli bir devley adamıdır. KuÅŸatmanın baÅŸarısızlığını ona mal etmek isteyenler ne yazık ki Kırım Hanının KalleÅŸlik yapıp üstüne düşen görevi yerine getirmediÄŸini atlıyorlar…
saygılarımla…
Merzifonun Yanuçu meÅŸhurdur patates ıspanak kıyma peynir yada sadece soÄŸan ve domates içleri ile sac üzerinde yapılan bir hamur iÅŸidir…