İnsanlık Tarihinin En çok can kaybına sebep olan Savaşları Hangileridir?
İnsanlık Tarihinin En çok can kaybına sebep olan Savaşları Hangileridir?
İnsanlık tarihi savaşın tarihidir. Savaşın tarihi insanlığın tarihidir.
MÖ 3500 den günümüze insanlık yalnızca 300 yıl barış içerisinde yaşamıştır. Hiç birşeyden habersiz hiç birşeyle ilgisi olmayan milyonlarca erkek, kadın, çocuk, bebek katledilmiştir.
Tarih boyunca insan kendi neslini yok etmeye çalışmıştır. Bu amaçta kendini sürekli geliştirmiştir, taş, ok, bıçak, kılıç, tüfek, top, el bombası ,savaş gazları, atom bombası, nükleer silahlar, biyolojik silahlar…
Şimdide iyileştirme, virüslerden koruma bahanesiyle insanlara çip takıp hem onları kontrol altında tutma hemde istedikleri zaman cızz diye öldürme…
-Ne için ?
-Birilerinin egoları, açgözlülükleri, doyumsuzlukları, kendilerini ispatlamalak istemeleri, daha az çalışarak daha çok şey sahibi olmak istemeleri, başkalarının sahip olduğu değerleri, emek harçamadan sahip olmak istemeleri, din, güç, daha fazla güç, çok daha fazla güç…
(Kontrol edilmeyen güç güç değildir. Bir önceki yazıda: İnsanlık Tarihinin En Acımasız Liderleri Kimlerdir? Başlığı altında tarihte gücü elinde bulundurup bir şekilde yoldan çıkan liderlerden bahsettik. İnsan varsa kusur vardır, insan varsa tolerans vardır, insan varsa tercih vardır…)
Tarihte savaşmak için ne tür saçma bahaneler üretildi acaba… bir sonraki araştırma konum bu olsun.
Aşağıda sıralayacağım savaşlar tarihte en fazla can kaybına sebep olan savaşlardır.
Napolyon Savaşları (1799-1815) 6 Milyon insan ölümü
Napolyon Bonapart’ın 1799-1815 yılları arasında çeşitli Avrupa ülkeleriyle yürüttüğü savaşlara genellikle Napolyon Savaşları denir.
60’a yakın savaş yapmıştır iktidarının son yıllarında 7 tanesini kaybetmiştir. Avrupalı bir çok devletin koalisyonlarına karşı savaşan savaş dahisi Napolyon hastalıkda dahil 6 000 000 insanın ölümüne sebep olmuştur.
Rusya İç Savaşı (1917-1923) 7- 12 Milyon insan ölümü
Rusya’da 1917’den 1923’ye kadar süren iç savaş, birçok grubun iktidar için savaşmaya başladığı 1917 Ekim Devrimi sonucunda patlak verdi.
En büyük iki grup Bolşevik Kızıl Ordu ve Beyaz Ordu olarak bilinen müttefik kuvvetlerdi.
Savaşın 5 yılı boyunca, ülkede çoğunlukla sivil olan 7- 12 000 000 insan kurban kaydedildi.
Rusya’daki iç savaş, Avrupa’nın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük ulusal felaket olarak tanımlandı.
Ruslara Rusların yaptığını hiç bir millet yapmadı. Resmen kardeş katliamı yaşandı be hey Rus halkı…
Dungan Ayaklanması (1862) 21 Milyon insan öldü
1862’de Çin’in kuzeybatısındaki Qing İmparatorluğu’na karşı sözde Dungan isyanı başladı. Çin ve Çin dışı Müslüman ulusal azınlıklar – Zindanlar, Uygurlar, Maaşlar…
Etnik ve dini bir savaş oldu…
Büyük Sovyet Ansiklopedisi’nin yazdığı gibi, müslümanlar Çin-Mançu feodal lordlarının ve Qing hanedanının ulusal baskısına karşı isyan etti.
Mayıs 1862’de Shaanxi Eyaleti, Weinan İlçesinde başladı, ayaklanma Gansu ve Sincan eyaletlerine yayıldı.
Ayaklanmanın birleşik bir merkezi yoktu ve ayaklanma vahşice ezildi 21 000 000 insan öldü.
Rus İmparatorluğu hayatta kalan isyancıları korudu. Onların torunları hala Kırgızistan, Güney Kazakistan ve Özbekistan’da yaşıyor.
Ai Lushan’ın Yükselişi (MS 8. yüzyıl) 36 Milyon insan öldü
Tang hanedanı dönemi geleneksel olarak Çin’de Çin’in dünyanın modern ülkelerinin çok ötesinde olduğu ülkenin en yüksek gücünün olduğu dönem olarak kabul edilir.
Dünya tarihçiliğinde buna Ai Lushan isyanı denir. İmparator Xuanzong ve sevgili cariye Yang Guifei’nin konumu nedeniyle, Çin hizmetindeki Türk (Annesi bir Göktürk olan) Ai Lushan, orduda büyük bir güce sahipti.
Emri altında Tang imparatorluğunun 10 sınır ilinden 3’ü vardı.
755 yılında Ai Lushan isyan etti ve ertesi yıl kendini yeni Yan Hanedanlığı imparatoru ilan etti.
763 Şubat’ta kadar sürdü. O zamna kadar ki en büyük insan kaybına yol açtı. Dünya nüfüsunun 1/6 sı yok oldu. 36 000 000 insan oldü.
Amerikanın Fethi 138 milyon insan öldü
Amerika’nın Avrupa kolonizasyonu, teknik olarak Norveçli denizcilerin modern Kanada kıyılarına yerleştikleri 10. yüzyılın başlarında başladı.
Ancak, esas olarak 1492-1691 yılları arasındaki bir dönemdir.
Bu 200 yıl boyunca, sömürgeciler ve Yerli Amerikalılar arasındaki savaşlarda on milyonlarca insan öldürüldü, ancak toplam ölüm ücretinin tahminleri, Kolomb öncesi yerli nüfusun sayısı bilinmediğinden rakamlarda değişiklikler olabiliyor.
Timurlenk Seferleri 20 milyon insan öldü.
Timur ünlü Türk-Moğol fatihi ve komutanıydı. 14. yüzyılın ikinci yarısında Batı, Güney ve Orta Asya, Kafkasya ve Güney Rusya’da acımasız askeri seferler yürüttü. Timurlenk, Osmanlı İmparatorluğu’nuMısır ve Suriyeyi ezici bir şekilde yendikten sonra Müslüman dünyasında en etkili hükümdar oldu.
Bilim adamları, askeri seferlerin sonucunda 20 000 000 insanın öldüğünde hemfikirler.
Çin İç Savaşı 8 milyon insan öldü
Çin İç Savaşı, Çin Cumhuriyeti siyasi partisi ve Çin Komünist Partisine sadık kuvvetler arasında yapıldı.
Savaş 1927’de başladı ve esasen ana aktif savaşların olduğu 1950’de sona erdi.
Çatışma sonunda iki devletin fiili oluşumuna yol açtı: Çin Cumhuriyeti şimdi Tayvan olarak biliniyor ve Çin Halk Cumhuriyeti anakara Çin.
Savaş her iki taraftaki vahşeti nedeniyle hatırlandı: milyonlarca sivil kasten öldürüldü.
Otuz Yıl Savaşları 12 Milyon insan öldü
1618 ve 1648 arasında yapılan Otuz Yıl Savaşı, Orta Avrupa’daki hegemonya üzerine bir dizi çatışmaydı.
Bu savaş Avrupa tarihindeki en uzun ve en yıkıcı çatışmalardan biri oldu ve başlangıçta bölünmüş Kutsal Roma İmparatorluğu’ndaki Protestan ve Katolik devletleri arasında bir çatışma olarak başladı.
Yavaş yavaş, savaş Avrupa’nın büyük güçlerinin çoğunu kapsayan daha büyük bir çatışmaya dönüştü.
Ölüm oranının tahminleri önemli ölçüde değişmektedir, ancak en olası hesaplama siviller de dahil olmak üzere yaklaşık 8-12 milyon kişinin öldüğünü göstermektedir.
İkinci Kongolu Savaşı 5.4 milyon insan öldü
Büyük Afrika Savaşı veya Afrika Dünya Savaşı gibi başka isimlerle de bilinen ikinci Kongolu savaşı, modern Afrika tarihinde en kanlı savaşı oldu.
Toplamda dokuz Afrika ülkesi ve yaklaşık 20 bireysel silahlı grup katıldı.
Savaş beş yıl boyunca (1998’den 2003’e kadar) yapıldı ve esas olarak hastalık ve açlık nedeniyle 5.4 milyon ölüme yol açtı.
Bu, Kongo Savaşı’nı II. Dünya Savaşı’ndan bu yana dünyadaki en ölümcül çatışma oldu.
Goguryesko-Sui savaşları 2 milyon insan öldü
Kore’de şiddet kullanımıyla ilgili bir diğer çatışma, 598-614’te Kore’nin üç krallığından biri olan Çin Sui hanedanı tarafından düzenlenen bir dizi askeri sefer olan Koguryes-Sui savaşlarıydı. Korelilerin sonuçta kazandığı bu savaşlar 2 milyon insanın ölümüne neden oldu ve toplam nüfus sayısı muhtemelen çok daha fazla, çünkü Korelilerin sivil nüfus arasındaki kayıpları dikkate alınmadı.
Chuck’ın Seferleri 2 milyon insan öldü
Güney Afrika’da Zulu Krallığı’nın ünlü hükümdarı Chuck’ın önderliğinde bir dizi büyük ve acımasız sefer için kullanılan bir terimdir.
- yüzyılın ilk yarısında, büyük bir ordunun başında bulunan Chuck, Güney Afrika’daki bir dizi bölgeyi işgal etti ve yağmaladı.
Yerli kabilelerden 2 milyon kadar insanın öldüğü tahmin edilmektedir.
Meksika Devrimi 2 milyon insan öldü
1910’dan 1920’e kadar süren Meksika Devrimi, tüm Meksika kültürünü kökten değiştirdi.
Meksika Devrimi genellikle Meksika’daki en önemli sosyo-politik olay ve 20. yüzyılın en büyük sosyal ayaklanmalarından biri olarak kategorize edilir.
Kore Savaşı 1.2 milyon insan öldü
Haziran 1950’den Temmuz 1953’e kadar Kore Savaşı, Kuzey Kore’nin Güney Kore’yi işgal etmesiyle başlayan silahlı bir çatışmaydı.
Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki Birleşmiş Milletler Güney Kore’nin yardımına gelirken Çin ve Sovyetler Birliği Kuzey Kore’yi destekledi.
Ateşkes imzalandıktan, askerden arındırılmış bir bölge yaratıldıktan ve savaş esirleri değiştirildikten sonra savaş sona erdi.
Ancak bir barış anlaşması imzalanmadı ve iki Koreli teknik olarak hala savaş halindeler.
Kudüs kuşatması 1.1 milyon insan öldü
Bu listedeki en eski çatışma MS 73’te meydana geldi, Birinci Yahudi Savaşı’nın belirleyici olayıydı. Roma ordusu Yahudiler tarafından savunulan Kudüs şehrini kuşattı ve ele geçirdi. Kuşatma, ünlü İkinci Tapınağın yıkılmasıyla sona erdi. Tarihçilere göre, abluka sırasında başta şiddet ve açlık nedeniyle 1.1 milyon sivil öldü.
İran-Irak savaşı 1 milyon insan öldü
İran-Irak savaşı, İran ile Irak arasında 1980’den 1988’e kadar süren ve onu 20. yüzyılın en uzun süren savaşı yapan silahlı bir çatışma.
Savaş, Irak’ın 22 Eylül 1980’de İran’ı işgal etmesiyle başladı ve 20 Ağustos 1988’de çıkmaza girdi.
Taktikler açısından, çatışma Birinci Dünya Savaşı ile karşılaştırılabilirdi, çünkü büyük ölçekli bir hendek savaşı kullandı, makineli tüfek noktaları, süngü saldırıları, psikolojik baskı ve kimyasal silahlar da yaygın olarak kullanıldı.
Japonların Kore’yi işgali 1.2 milyon insan öldü
Japonya’nın Kore işgali ( Imda Savaşı) 1592-1598 arasında gerçekleşti.
ilk işgal 1592’de, ikinci işgal 1597’de kısa bir ateşkesten sonra gerçekleşti.
Çatışma 1598’de Japon birliklerinin geri çekilmesiyle sona erdi.
Biafra’nın Bağımsızlık Savaşı 1 milyon insan öldü
Nijerya İç Savaşı (Temmuz 1967 – Ocak 1970) olarak da bilinen çatışma, kendi bağımsızlığını ilan eden Biafra devletine (Nijerya’nın doğu eyaletleri) karşı yapılan savaş.
Çatışma, 1960-1963’te Nijerya’nın resmi olarak sömürgeleştirilmesinden önce gelen siyasi, ekonomik, etnik, kültürel ve dini gerilimlerin bir sonucu olarak ortaya çıktı.
Savaş sırasında çoğu insan açlıktan ve çeşitli hastalıklardan öldü.
Birinci Dünya Savaşı 18 Milyon insan öldü
Buna savaşa karşı savaş, Büyük Savaş, Avrupa Savaşı deniyordu. Times askeri köşe yazarı Albay Charles Repington: I. Dünya Savaşı dedi.
28 Haziran 1914’te Saraybosna’da gerçekleşen suikast ile başlayan savaş O günden 11 Kasım 1918’deki ateşkese kadar sürdü . insanlık tarihinin en büyük grip salgını aynı zaman aralığına denk geldi ve toplamda 18 000 000 imnsanın ölümüne sebep oldu.
Ayrıca I. Dünya Savaşı’nın sonucu dört imparatorluğunda sonu oldu: Rus, Osmanlı mparatorluğu , Alman ve Avusturya-Macar mparatorluğu.
Taiping Yükselişi 30 Milyon insan öldü
Taiping İç Savaşı olarak da bilinen bu ayaklanma Çin’de 1850’den 1864’e kadar devam etti.
1850’de başlayan ayaklanma aslında bir köylü savaşıydı haklarından mahrum bırakılmış Çinli köylüler Mançu Qing hanedanına karşı ayağa kalktı. Hedefler çok iyiydi: Mançusu devirmek, yabancı sömürgecileri kovmak ve bir özgürlük ve eşitlik krallığı yaratmak – Taiping cenneti “Taiping’in kendisinin” Büyük Barış “anlamına geldiği Taiping krallığı.
Ayaklanma, İsa Mesih’in küçük kardeşi olduğuna karar veren Hong Xiuquan tarafından yönetildi.
Savaş, iktidardaki Mançu Çing hanedanlığı ile Hristiyan hareketi “Dünyanın Göksel Krallığı” arasında yapıldı.
En güvenilir tahminlere göre, ayaklanma sırasındaki toplam ölüm sayısı yaklaşık 20-30 milyon sivil ve askerdi.
Qing Hanedanlığının Ming Hanedanlığı’nın Fethi 25 Milyon insan öldü
Çin’in Mançu fethi, Qing hanedanı Çin’in kuzeydoğusunu yöneten Mançu hanedanlığı ile Ming hanedanlığı ülkenin güneyine hükmeden Çin hanedanlığı arasında bir çatışma dönemidir. Sonunda Ming’in düşmesine neden olan savaş, yaklaşık 25 milyon insanın ölümüne neden oldu.
İkinci Çin-Japon Savaşı 30 Milyon insan öldü
1937 ve 1945 arasındaki savaş, Çin Cumhuriyeti ile Japonya İmparatorluğu arasında silahlı bir çatışmaydı.
Japonlar Pearl Harbor’a (1941) saldırdıktan sonra, bu savaş aslında II.Dünya Savaşı ile birleşti.
- yüzyılın en büyük Asya savaşı oldu: 25 milyon kadar Çin ve 4 milyondan fazla Çin ve Japon askeri öldürüldü.
Cengiz Han seferleri
Moğol İmparatorluğu Savaşları (13-15 yüzyıl) 70 milyon insan öldü
Moğol fetihleri 13. yüzyıl boyunca ilerlemiş ve bunun sonucunda muazzam Moğol İmparatorluğu Asya ve Doğu Avrupa’nın çoğunu fethetmiştir.
Tarihçiler Moğol baskınlarının ve istilalarının döneminin insanlık tarihindeki en ölümcül çatışmalardan biri haline geldiğine inanıyor.
Buna ek olarak, bu süre zarfında, veba Asya ve Avrupa’nın çoğuna yayıldı. Fetih sırasındaki toplam ölüm sayısının 40-70 milyon olduğu tahmin ediliyor.
2.Dünya Savaşı 85 milyon ölü
İkinci Dünya Savaşı (1939-1945) küreseldi: tüm büyük güçler de dahil olmak üzere dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu ona katıldı. Tarihin en yaygın savaşıydı;
Mevcut olan 73 devletten 62’sinde şu ya da bu şekilde 62 devlet katıldı. 100 milyondan fazla insan doğrudan buna katıldı.
Üç kıtada ve dört okyanusta savaşıldı.
85 milyon insanın ölümüne yol açan sanayi ve insan yerleşimlerinin stratejik bombalanması da dahil olmak üzere sivillerin kitlesel ölümleri ile tarihe geçti. Sonuç olarak, II. Dünya Savaşı insanlık tarihinin en ölümcül çatışması haline geldi. Nükleer silahların kullanıldığı tek çatışma buydu.